Комп’ютерна криміналістика

MSAB – частина нового європейського стандарту мобільної криміналістики

MSAB протягом трьох років є частиною проекту ForMobile, який фінансується ЄС. ForMobile — це консорціум партнерів, які працюють у співпраці над створенням наскрізного ланцюжка мобільних криміналістичних розслідувань, які прагнуть підвищити цифрову безпеку та безпеку в ЄС за дотримання основних прав. «Ми дуже пишаємось тим, що є єдиним постачальником цифрових криміналістичних рішень у проекті. MSAB відіграв важливу роль у розробці інструментів, стандартів та навчанні правоохоронних органів у всьому ЄС», — каже Джоел Болло, генеральний директор MSAB.
Проект ForMobile стартував 8 травня 2019 року у Мітвайді, Німеччина. До консорціуму входять дев’ятнадцять установ із тринадцяти європейських держав та двох асоційованих країн, які представляють правоохоронні органи, університети, дослідні інститути, інститути стандартизації та інші агентства ЄС, такі як Інтерпол. ForMobile — це дослідницький та інноваційний проект у рамках рамкової програми Horizon 2020, що фінансує дослідження, технологічні розробки та інновації. Причина проекту полягає в тому, що мобільні телефони є унікальною проблемою для правоохоронних органів через обсяг та варіанти, що перебувають у зверненні. Понад 85% усіх розслідувань злочинів включають докази з мобільних телефонів.

Три основні цілі ForMobile

Головною метою проекту ForMobile було створення повного наскрізного ланцюжка криміналістичних розслідувань для мобільних пристроїв за допомогою трьох основних цілей: інструменти, стандарт та навчання.
1) Інструменти. Розробка передових інноваційних інструментів та програмного забезпечення для успішного збирання, відновлення, аналізу та візуалізації даних.
2) Стандарт – передова практика, стандартизований процес для судово-медичної експертизи мобільних телефонів «від мобільних телефонів до суду».
3) Навчання. Надання правоохоронним органам необхідної підготовки для ефективного використання нових інструментів та успішного виконання стандартних процедур.
Робота була поділена на 10 робочих пакетів, які відображають ланцюжок аналізу, який використовується спеціалістами з безпеки, які вивчають мобільні докази.

«Мета цього проекту полягала в тому, щоб покращити цифрову безпеку та безпеку в ЄС за дотримання основних прав. MSAB відіграє важливу роль у підтримці та фінансуванні досліджень цих зусиль, щоб гарантувати, що пильна увага приділяється праву на недоторканність приватного життя, а також праву на справедливий судовий розгляд. Це також відображено у розробці нового стандартного документу ЄС, спеціально написаного для керівництва правоохоронними органами з мобільної криміналістики, що охоплює людей, процеси, інструменти та етичні міркування», — каже Джоел Болло, генеральний директор MSAB.

ЄС – це пов’язане суспільство. Мобільні телефони використовуються для безперервного обміну інформацією, файлами та зображеннями. Багато чого з цього невинне, але злочинці та терористи використовують ті самі канали для зв’язку. ForMobile усуває цей ризик і приносить користь трьом ключовим групам; Нові інструменти, стандарт та навчання полегшать роботу фахівцям із безпеки. Дослідницькі групи виграють від цього, отримавши доступ та розуміння нової інформації та методів в індустрії мобільної криміналістики. Громадяни ЄС почуватимуться у більшій безпеці та вважатимуть Європу безпечнішим та приємнішим місцем для життя.

«Впровадження інструментів, що підтримуються стандартизованими процесами та відповідним навчанням, означає, що правоохоронні органи покращать слідчі можливості. Використовуючи рішення і методи, що раніше не існували, вони зможуть відновити докази із зашифрованих мобільних телефонів і даних, що зберігаються в хмарних сервісах. Крім включення знань про клоновані телефони та антикриміналістичні методи в процес криміналістичного розслідування. Злочинці використовують мобільні телефони для зв’язку, координації, організації та здійснення незаконних дій. Вкрай важливо, щоб правоохоронні органи мали способи; отримувати доступ, декодувати та використовувати дані як доказ — безпечний, надійний і надійний спосіб», — каже Дірк Павлащик, керівник проекту ForMobile.

Закінчення проекту
Оскільки трирічний проект ForMobile завершується у червні 2022 року, проектна група зустрілася із зовнішніми зацікавленими сторонами під час дводенного заходу в Інституті судової експертизи Нідерландів у Гаазі 28 та 29 квітня для презентації результатів проекту. Остаточні результати робочих пакетів, подання технічного звіту буде доставлено до середини травня, а підсумкова нарада щодо розгляду відбудеться у червні. Коли проект завершується, цілі проекту досягнуто – стандарт опубліковано, прототипи інструментів готові до експлуатації, пілотне навчання пройшло успішно.

Пов'язані публікації